Aquesta botiga utilitza cookies pròpies i de tercers per a millorar els nostres serveis i la seva experiència de navegació. Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació..

Acceptar
LA SOLAR SERÀ LA PRINCIPAL FONT D'ENERGIA EN 2050

LA SOLAR SERÀ LA PRINCIPAL FONT D'ENERGIA EN 2050

L'energia nuclear en ple descens

Segons l'últim informe de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), l'energia solar podria ser la major font d'electricitat mundial en 2050, superant a l'energia nuclear, combustibles fòssils, eòlica, etc. En els fulls de ruta publicats per la AIE es preveu que l'energia solar fotovoltaica aconseguisca el 16% de l'electricitat total generada i l'energia solar termoelèctrica un 11%, aconseguint entre ambdues una reducció d'emissions de CO2 equivalent a les de tot el sector de transports del món en l'actualitat.

Un dels principals motius és el creixent abaratiment de costos dels mòduls solars fotovoltaics que, unit a la modularidad i ràpida instal·lació d'aquest tipus de sistemes, està permetent un considerable augment d'instal·lacions a nivell mundial. El document mostra que aquest auge serà protagonitzat per la fotovoltaica fins a aproximadament l'any 2030, quan el creixement de la fotovoltaica s'estancarà en arribar a quotes properes al 15%, a causa de la impossibilitat regulació d'aquesta tecnologia per a adaptar-se a la demanda elèctrica de cada instant (la producció és proporcional al sol rebut a cada moment). Serà llavors quan la tecnologia solar termoelèctrica trobe les seues majors quotes de creixement gràcies a les seues possibilitats d'adaptació al consum, complementant-se així amb la fotovoltaica.

La fotovoltaica es basa en la transformació directa de llum en electricitat gràcies als panells fotovoltaics. L'existència de plaques solars barates és i serà la principal responsable de l'expansió d'aquesta tecnologia. En canvi, la tecnologia solar termoelèctrica es basa en la concentració dels rajos del sol per a l'escalfament d'un fluid elevant la seua temperatura suficientment per a l'aprofitament en un cicle tèrmic convencional (turbina de vapor). Aquest escalfament pot ser emmagatzemat permetent regular la producció d'electricitat per a generar en hores de major consum i fins i tot de nit.

El creixement de les energies renovables ja està provocant l'estancament dels sistemes de generació convencionals com és el cas de la nuclear. De manera contrària al que havien pronosticat diversos analistes i defensors de l'energia nuclear, aquesta no solament no ha experimentat creixement algun sinó que la seua aportació al mix energètic mundial segueix descendint. I la profetitzada segona joventut de l'energia atòmica no acaba d'arribar. Segons confirmen les dades aportades per l'Agència Internacional d'Energia Atòmica, la potència mundial nuclear en funcionament ha disminuït un 1% en els últims tres anys. Aquest estancament de l'energia nuclear es deu, entre altres motius, a la por social provocada per catàstrofes com la de Fukushima, la problemàtica no resolta per l'acumulació de residus nuclears o la incertesa econòmica. A més, és clar, de l'aparició d'alternatives reals gràcies a l'auge i consegüent abaratiment de les energies renovables.

All comments

Deja un comentario / Leave a Reply